Publicerat
"Är Almedalsveckan för dyr?"

Blogginlägg 2016-03-10. Till Memmas blogg. 

"Vi är med i år igen, men vi tycker nog att det börjat bli för dyrt. Det är ju bra att vara där och synas, men vi får se hur vi ska göra i framtiden." Just det här resonemanget har jag hört många gånger under de senaste året. Men vad är "för dyrt" egentligen? Dyrt blir det väl bara om man gör en investering som man vet inte lönar sig. Och handen på hjärtat, hur många av er som deltagit på Almedalsveckan har satt mål, utvärderat och försökt räkna ut ert Almedals-ROI? 

Att delta på Almedalsveckan är en investering, oavsett om man satsar stort på egna arrangemang eller om man väljer att skicka ett antal medarbetare för att nätverka. Även om det i många fall handlar om att nätverka, skapa och stärka relationer och uppmuntra spontana kontakter och idéer så går det att både sätta mål och mäta resultatet. Det går att matcha kostnaderna med ett värde. Gör så här: 

1. Sätt mål för Almedalsveckan

Målen ska vara värdefulla, relevanta och mätbara direkt efter veckan. Exempel: Antal deltagare på ert event, antal uppföljningsbara kontakter som ni fick under veckan, antal personer från ert företag som deltar i andras event som experter, antal tweets om våra frågor under Almedalsveckan, antal besökare i ert tält, antal samtal med beslutsfattare inom ett visst område, antal personer som deltar i er undersökning eller en viss mängd ny kunskap ni fått under veckan...

2. Låt målen styra ert deltagande

Se till att alla personer som deltar från er organisation känner till målen och förstår sin roll, hur de ska bidra till att ni gemensamt ska uppfylla målen. Träna och förbered era medarbetare. 

3. Mät resultatet

Kom ihåg att bestämma hur och vem som ska mäta resultatet. Stäm av era mål - uppnådde vi dem? Lägg även till oväntade resultat av veckan. Exempel: Vi överträffade vårt mål att få 10 nya personliga kontakter inom rederibranschen. Vi fick totalt 14 nya kontakter. Oväntat resultat var också att Olof fick möjlighet att prata med näringsministern samt att Jenny fick delta i en podcast om de nya sjöfartsreglerna. 

4. Uppskatta värdet av resultatet

Om ni vill räkna ut ROI (Return On Investment) gäller det också att uppskatta värdet av det resultat ni uppnått. Och här gäller det att sätta fingret i luften och inte vara rädd för att göra en kvalificerad gissning. Vad är det värt att få 100 deltagare på vårt seminarium? Vad var det värt få 200 nya kontakter? Vad är det värt att få en pratstund med migrationsministern?

5. Lär till nästa gång

Dokumentera resultatet på ett enkelt och lättillgängligt sätt, max 3 sidor, gärna i punktform. Beskriv era aktiviteter (ord, bild, foton, länkar till filmer), era mål, resultatet, ert ROI och hur ni kan utveckla ert deltagande under Almedalsveckan till nästa år. 

Den här femstegsmetoden hjälper er att veta om er satsning på Almedalsveckan blev för dyr eller inte och dessutom får ni något att jämföra med år från år. Och då kan vi börja snacka. 

_______________________

Åsa Dahlqvist heter jag och är en av Sveriges främsta mäss- och eventexperter. Jag brinner för att skapa bättre resultat för deltagare på mässor och andra mötesplatser. Hör gärna av dig om du vill bolla dina idéer om hur ni kan utveckla ert deltagande i Almedalen! 

asa@memma.se | 070-725 51 45