Signatur Memma
"Fem tips för att orka hela mässan"

Publicerat på LinkedIn 2017-04-23 Till artikeln på LinkedIn 

För att göra ett bra jobb som monterpersonal gäller det att vilja, kunna och orka. Vilja innebär att man är motiverad och målinriktad. Kunna har att göra med förståelse för hur man får till ett bra möte, allt från kroppsspråk och den första kontakten till erbjudande och avslut. Men även om man både vill och kan så är det svårt att prestera på topp om man helt enkelt inte orkar.

I min och Antoni Lacinais bok "Så får du bättre möten på mässan" går vi igenom allt som har med förberedelser inför och agerande under mässan. Och vi ägnar naturligtvis också några sidor åt praktiska tips på hur man ska orka hela hela mässan. Här är mina topp-fem:

  1. Max två timmar i sträck. Se till att ta en paus efter två timmar. Du behöver vila både ben och huvud för att kunna föra ett riktigt bra jobb i monter. Det allra bästa är om ni har ett monterschema som ni följer. Om ni inte har det är det naturligtvis viktigt att stämma av med dina medarbetare innan du lämnar montern.
  2. Ladda batterierna under pauserna. Under dina pauser ska du inte gå runt på mässan och besöka andra montrar. Lämna mässhallen och ladda dig själv med det du behöver för tillfället: mat, dryck, en skön fåtölj, frisk luft...
  3. Ha bekväma skor. Efter ett antal timmar kan ett par skor klämma obehagligt. Då är det bra att ha andra skor. Se också till att gå in nya skor i förväg.
  4. Rösten. Var rädd om din röst under mässan. Drick vatten för att undvika uttorkning. Försök också att sänka ditt röstläge så att du talar med stöd från magen istället för med den övre delen av stämbanden. PÅ så sätt anstränger du inte stämbanden lika mycket samtidigt som du får en mörkare och med förtroendeingivande stämma.
  5. Drick vatten. Även om mässhallen känns sval och du inte svettas mycket är det ofta väldigt torr luft i dessa stora luftkonditionerade lokaler. Ta för vana att dricka en klunk vatten mellan varje samtal. Då håller sig också din andedräkt fräschare och dina stämband i bättre skicka.

Nyfiken på att läsa boken? Klicka här för mer information och länkar till Bokus och Adlibris.